Žinoma, mums paauglėms sveika mityba labai svarbi. Yra trys grupelės: Pirmosios nori atsikratyti antsvorio, antrosios kurios tiesiog valgo sveiką maistą vien dėl sveikatos... Na, trečiosios, kurios valgo viską ką nori, tačiau sportuoja. O tu žinoma priklausai kažkuriai iš šių trijų grupių. Na, o jeigu dar nežinai kuriai grupei priklausai, nori atsikratyti antsvorio, tačiau nenori valgyti vien tik daržovių, štai keli patarimai, ką ir kada tau valgyti per pusryčius, pietus ir vakarienę.
PUSRYČIAI
Sorų košė su moliūgu ir cinamonu - sorų košė - geriausias pusryčių pasirinkimas. Sotu ir suteikia energijos. Žinoma, viskas priklauso nuo sudėties. Gali košę pasigardinti savo mėgstamomis uogomis ar užsidėti džiovintų obuolių. Jeigu nešauna jokios mintys, štai košės receptukas.
Sorų košė su moliūgu ir cinamonu |
Sudėtinės dalys (2 porcijoms)
• 100 g sausų sorų kruopų
• 250 g moliūgo minkštimo
• Druskos
• Žiupsnelis cinamono
Sorų košės gaminimo eiga:
1. Sorų kruopas gerai nuplauk po tekančiu šaltu vandeniu.
2. Perplauk labai karštu vandeniu – taip jos neteks kartaus prieskonio, dėl kurio daugeliui sorų košė atrodo neskani. Svarbiausia- žinoti, kaip pagaminti! O tuomet belieka tik mėgautis.
3. Moliūgo minkštimą supjaustyk kubeliais arba sutarkuok.
4. Moliūgą suberk į verdantį vandenį, užvirk ir paskanink druska.
5. Maišyk lėtai ir suberk sorų kruopas.
6. Virk ant nedidelės ugnies, kol košė sutirštės.
7. Patiek pabarstydama cinamonu.
PIETŪS
Daržovių suktinukai - Šis patiekalas skanus, lengvas ir greitai paruošiamas. Jis išbandytas pačio Vytaro Radzevičiaus. Jeigu turi mėgiamų daržovių, gali jomis pakeisti morkas, svogūnus ar agurkus. Bet manau, kad viskas puikiai tinka net ir su šiomis daržovėmis.
Sudėtinės dalys:
• 200 gr. agurkų
• 200 gr. svogūnų laiškų
• 200 gr. morkų
• 200 gr. ryžių makaronų
Daržovių suktinukai |
• 200 gr. sojų varškės (tofu)
• 200 gr. žalumynų (pavyzdžiui: petražolių, kalendros)
• Ryžių paplotėliai- popierius, šio gali nusipirkti didelių parduotuvių rytietiško maisto skyriuose.
• Sojų padažas
• Tailandietiškas saldžiarūgštis padažas
Suktinukų gaminimo eiga:
1. Viską supjaustyk vienodo ilgio šiaudeliais ar gabaliukais ir sudėk į lėkštę.
2. Ant stalo paklok drėgną rankšluostį ir pastatyk dubenį vandens.
3. Paplotėlį pamirk vandenyje ir dėk ant rankšluosčio.
4. Ant paplotėlio gražiai, vieną šalia kito sudėk daržovių šiaudelius, virtus ryžių makaronus, žalumynus bei sojų varškę.
5. Suk paplotėlį su įdaru nuo savęs, užlenki galus ir suvyniok.
6. Imk suktinuką į ranką, pamirkyk patinkančiame padaže.
VAKARIENĖ
Avižiniai keksiukai - Lengva vakarienė - sveika. Įsivaizduok, kaip tavo skrandžiui sunku virškinti kokius nors riebius maistus, tarkim mėsainį ar kotletą... Jeigu nesi pomidorų mėgėja, juos gali pakeisti šokoladu ar kakava. Skanu, lengva ir sveika!
Sudėtinės dalys:
• 100 g avinžirnių
• 100 g avižinių dribsnių, (geriausia pilno grūdo)
• 50 g saulėgrąžų ir moliūgų sėklų
• 2 avižų sėlenų
• 160 ml natūralaus jogurto
• 60 ml lydyto sviesto
• 2 kiaušiniai
• 5-7 saulėje džiovinti pomidorai (juos gali pakeisti šokoladu)
Avižų keksiukų gaminimo eiga:
1. Išmirkytus avinžirnius išvirk ir susmulkink smulkintuvu.
2. Susmulkink avižinius dribsnius bei saulėgrąžas su moliūgų sėklomis.
3. Visus ingredientus sumaišyk ir gautą košę dėk į keksiukų kepimo formą.
4. Ant viršaus uždėk kelis saulėje džiovinto pomidoro gabalėlius. (gali dėti šokoladą)
5. Keksiukus kepk190 C laipsnių orkaitėje 30-40 min.
Štai keli patiekalai, kuriuos valgant būsi tikrai sveika. Juose gausu vitaminų. Juk tai daržovės ir avižiniai dribsniai bei grūdai. Tik nevalgyk jų kasdien, nes tai gali pakenkti sveikatai.
Ačiū, kad skaitei! ☺
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą